VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „La nivel național, suntem obligați să încurajăm și performanța, excelența. Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă provin din familii care nu au un standard financiar spectaculos”

Publicat: 19/07/2022, 23:39

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marți, la Digi24, despre noul modul de admitere la liceu, prin care nu se va mai tine cont de media din gimnaziu la media de intrare, iar colegiile naționale vor avea dreptul de a-și organiza propria admitere. Oficialul este de părere că în România se poate face performanţă în educaţie, fără ca elevii să ia meditaţii, dând exemplul copiilor care au participat la Balcaniadă.

„La nivel național, suntem obligați – și așa trebuie facem – încurajăm și echitatea, dar încurajăm și performanța, excelența. Performanța, excelența, o încurajezi acolo unde ea se poate realiza, acolo unde au probat se poate realiza. Nu refer doar la rata de promovare Bacalaureat de 100% sau 99%, dar refer la licee care vor putea fie capabile organizeze clase de excelență, organizeze pregătire la lot, așa cum o face, spre exemplu, ICHB, în momentul de față, și ați văzut ce rezultate obțin la competițiile internaționale.

Este un liceu care a putut să-și selecteze proprii copii, a putut investească în acei copii. La matematică, spre exemplu, avem elevi de clasa a X-a și a XI-a care vin de la tot felul de școli gimnaziale din țară. Dar e un liceu care s-a priceput aducă și, atenție – e un liceu privat, dar acei elevi nu plătesc taxă, ei sunt plătiți ca vină în acel liceu.

Nu numai nu plătesc taxe de școlarizare și de cazare, ci primesc și sprijin financiar ca vină în acest liceu, e o modalitate de a-i atrageLa fel vrem să fie încurajată performanța și excelența în acele colegii naționale care au demonstrat că au toate premizele necesare promovării excelenței și trebuie să le dăm dreptul să își selecteze proprii candidați”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că este posibilă performanţa în şcolile din România, în contextul în care cinci dintre cei şase copii care au participat la Balcaniadă provin din familii fără un standard financiar spectaculos.

„Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă, locul cinci la nivel mondial şi locul unu în Europa, sunt elevi care provin din familii care nu pot şi ai lor copii au ajuns să facă înaltă performanţă, fără ca familia să aibă un standard financiar spectaculos. Deci, este posibil să faci performanţă, trebuie să arătăm că se poate şi în şcolile româneşti. Este o mic pas, acela de a le da dreptul”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă se poate face performanţă fără meditaţii, ministrul Educației a subliniat că „avem exemple vii” în acest sens.

„Avem exemple vii, sunt pregătite în şcoli care au un sistem de organizare capabil să îi pregătească, fără ca familiile să investească. Ei nu plătesc taxe. Din discuţiile cu aceşti copii minunaţi, am înţeles foarte bine că s-a bucurat fiecare pentru propriul succes, dar explozia de bucurie a fost atunci când s-a anunţat locul pe care este clasată România, locul cinci mondial sau locul doi mondial. S-au bucurat pentru reuşita lotului acestei ţări mai mult decât s-au bucurat pentru propriile reuşite punctuale, care erau, într-adevăr, de excepție, vârfuri”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Lotul României a obţinut primul loc în Europa şi locul 5, la nivel mondial, la Olimpiada Internaţională de Matematică. De asemenea, lotul României la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) este cea mai bună echipă din Europa şi a doua la nivel mondial. În plus, olimpicii români au obţinut patru medalii şi locul al treilea în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină